blogpemuda pas lumut

blogpemuda pas lumut
klik sini!

Ahlanwasahlan wamarghaban minkum

saya mengalu-alukan kedatangan anda ke blog saya.... marilah memperjuangkan agama Allah...yakni ISLAM...

17 Ogos, 2009

siaran langsung dari penamaan calon PRK N11 Permatang PasirBERIKUT adalah perkembangan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir pagi ini:

11.35 pagi : Sah! Hanya satu lawan satu di Permatang Pasir. Saingan satu penjuru antara calon PAS dan BN. Ketika ini penyokong mula beransur bersurai.

11.35 pagi : Pimpinan Pakatan Rakyat dan calon PAS keluar dari pusat penamaan calon. Bacaan doa oleh Ustaz Sabri (calon yang lawan Pak Lah). Ketika ini calon PAS sedang berucap kepada penyokong PAS yang hadir.

11.30 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya Roslan Yahya telah mengumumkan calon yang akan bertanding bagi Pilihanraya DUN Permatang Pasir (N.11) iaitu Salleh Man dari PAS dan Rohaizat Othman dari BN.

Lima belas bantahan yang dikemukakan terdahulu, bagaimanapun ditolak SPR.

11.20 pagi : Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat keluar dari pusat penamaan calon, ketika ini beliau disambut penyokong Pakatan Rakyat.

Sementara itu, di kekecohan mula berlaku dengan serangan pukulan dari anggota polis terhadap Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan. Serangan tanpa sebab idan penangkapan ahli parlimen itu mengakibatkan kemarahan penyokong Pakatan Rakyat.

11.00 pagi : Sesi pameran dan bantahan pencalonan sudah berakhir. Masih menantikan pengumuman dari pegawai SPR.

10.58 pagi : Kehadiran peyokong Pakatan Rakyat yang semakin ramai sehingga terpaksa memasuki ke dalam pagar di hadapan IKBN

10.38 pagi : Wakil pengundi-pengundi Permatang Pasir sedang mengisi borang bantahan dan menyerahkan borang berkenaan. Pegawai SPR bertugas sedang menyemak dan meneliti borang yang serahkan.

Penyokong Pakatan Rakyat masing-masing sedang tunggu keputusan.

10.20 pagi : Penyokong setia PAS tetap setia menanti walaupun cuaca menginjak panas. Suasana semakin meriah dengan semangat dari penyokong Pakatan Rakyat.

10.15 pagi : 10 org wakil pengundi Permatang Pasir dimaklum akan tampil untuk membuat bantahan yang diumumkan Mad Sabu sebentar tadi.

10.10 pagi Calon Bebas dan pakar motivasi Kamarul Ramizu Idris, yang pernah bertanding di Bukit Gantang dan Penanti tidak dapat menyerahkan borang pencalonan kerana lewat dan hadir selepas pukul 10.00 pagi tadi.

10.05 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya mengumumkan proses bantahan bermula. Sesi pameran dan bantahan borang penamaan calon bermula. Ia akan berlangsung selama sejam.

10.00 pagi : SPR telah mengumumkan proses penghantaran borang telah di tutup. Di luar dewan, lagu tema PAS berkumandang di kawasan penamaan calon.

9.45 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu membuat pengumuman tergempar bahawa PAS akan membuat bantahan pencalonan terhadap calon BN, disambut laungan penyokong Pakatan Rakyat.

Rohaizat Othman yang juga seorang peguam syarie dimaklumkan telah pun dipecat dari Bar Council kerana menipu pelanggannya dan telah pun dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin.

9.17 pagi : Presiden PAS, Abdul Hadi Awang tiba, sedikit kekecohan dari penyokong berlaku bila polis menghalang dan menghimpit Presiden PAS itu. Beberapa minit sebelum itu Mursyildul Am PAS tiba ke pusat penamaan calon.

9.10 pagi : Selawat bergema dari penyokong Pakatan Rakyat sementara menunggu ketibaan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang.

Setakat ini hanya dua calon yang menyerahkan borang penamaan calon. Masih tiada calon-calon bebas yang kelihatan di pusat penamaan calon ketika ini.

9.05 pagi : Giliran calon PAS, Salleh Man melengkapkan borang dan menyerahkannya kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya, sejurus Rohaizat menyerahkan borangnya.

Sebelum itu, calon PAS dan rombongan masuk ke pusat penamaan calon. Kedua-dua mereka dikatakan tersekat di tengah-tengah penyokong yang ramai sebelum ini.

9.00 pagi : Proses penamaan calon sedang mula berlangsung.

8.50 pagi : Ucapan oleh Ustaz Yusni, Ketua Pemuda Penang, Ustaz Yusni Mat Piah. Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bersama penyokong DAP tiba. Proses penamaan calon akan berlangsung sedikit masa lagi.

8.41 pagi : Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim tiba di pusat penamaan calon bersama beberapa lagi pimpinan parti itu.

Sementara itu, penyokong-penyokong Pakatan Rakyat pula diberi taujihad oleh Exco Pemuda Pusat, Ustaz Ridhuan Mad Nor.

8.34 pagi : Sedikit kekecohan berlaku dihadapan penyokong PAS. Manakala beberapa individu yang dipercayai penyokong Umno yang tersesat laluan di minta kembali ke tempat penyokong BN kerana tiada pas kebenaran.

8.24 pagi : Laungan takbir, 'hidup rakyat' dan 'hancur BN' mula bergema dari kumpulan penyokong BN, manakala disebelah penyokong BN masih kelihatan kelompok-kelompok kecil sahaja.

8.25 pagi : Bacaan doa dipimpin Ustaz Nasharuddin Mat Isa, dan baru sahaja sampai Naib Presiden PAS Pusat, Salahuddin Ayub.

Kira-kira 1,000 penyokong parti itu berkumpul di luar pusat penamaan calon.

8.20 pagi : Seramai 10 000 penyokong Pakatan rakyat mula bergerak ke pusat pencalonan di IKBN Bukit Mertajam dengan diketuai Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

8.20 pagi : Calon PAS, Ustaz Salleh Man tiba dengan diiringi pemimpin Pakatan Rakyat

8.15 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu yang tiba dengan motorsikal besar antara yang menarik perhatian di pagi hari penamaan calon ini.

Turut juga kelihatan ahli kelab penyokong PAS dari kaum cina dan India turut bersama-sama menyertai perarakan pada pagi ini.

8.10 pagi : Menurut petugas, jumlah mencecah lebih kurang 2 000 ribu orang penyokong PAS sudah mula berkumpul di simpang laluan masuk menuju pusat penamaan calon di Simpang Tiga Berapit

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan Timbalan dewan Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi. Turut serta YB Nizar Jamaluddin.

8.07 pagi : Helikopter PDRM mula kelihatan berlegar-legar diruang udara.

7.15 pagi : Trak-trak anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang sejak awal pagi tadi telah beratur ditepi jalan mula bergerak ke pusat penamaan calon.

6.30 pagi : Pasukan keselamatan PAS, Unit Amal yang berseragam merah mula kelihatan menjalankan tugas mereka menjaga keselamatan dan laluan di tempat penyokong PAS dan Pakatan rakyat berkumpul.

Dalam pada itu, beberapa jalan ditutup kepada semua jenis kenderaan mulai pukul 6 pagi tadi. Antara jalan yang ditutup ialah Jalan yang ditutup adalah Jalan Berapit di hadapan perkuburan cina Berapit dan simpang tiga Jalan Berapit/Jalan Mengkuang.

6.20 pagi : Menjelang hari pernamaan calon pilihan raya kecil Permatang Pasir pagi ini. Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng antara pimpinan utama Pakatan yang dijangka akan mengiringi calon PAS Ustaz Saleh Man.

Pusat penamaan calon akan berlangsung di IKBN Bukit Mertajam.

-dppnperak-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cari jam NEGARA anda!

wassalamun...

nalanniqa'

tamat

tamat