blogpemuda pas lumut

blogpemuda pas lumut
klik sini!

Ahlanwasahlan wamarghaban minkum

saya mengalu-alukan kedatangan anda ke blog saya.... marilah memperjuangkan agama Allah...yakni ISLAM...

18 Januari, 2010

Asrama harian: pelajar diwajibkan pulang krn UMNO....


Mak Bapak Mengeluh berkenaan cut budget makanan asrama hari Jumaat/Sabtu
Keluhan rakyat yang Umno abaikan
.
Ramai Ibubapa yang anak mereka dihantar ke asrama di sekolah kerajaan bersungut dan mengeloh kerana tidak berpuas hati.Macam mana mereka tidak berpuas hati - mereka terpaksa ambil balik anak-anak mereka diasrama pada setiap petang Jumaat selepas habis kerja kerana pihak sekolah hanya menyediakan makanan bagi murid-murid asrama.Seorang ibu yang tinggal di Ipoh mengeluh bercampur geram kerana terpaksa mengambil anaknya yang berada diasrama sekolah yang berasingan."Betapa susahnya saya kerana terpaksa pergi ke dua tempat dalam satu hari yang sama - seorang di Bagan Serai dan seorang lagi di Teluk Intan.Pergi ambil dan hantar balik anak-anak setiap hujung minggu!" Keluh ibu lima anak yang bekerja di sebuah jabatan kerajaan sebagai kerani biasa.
"Itu semua pakai duit; dengar tak lama lagi harga petrol akan dinaikan lagi, makin susahlah duduk bawah BN macam ini!"
Marah sungguh si Ibu bila mengenangkan soal perbelanjaan yang semakin menghimpit kehidupannya, rakyat gulungan pertengahan. Apatah lagi mereka yang sudah sedia susah yang hidupnya umpama kais pagi makan pagi, kais petang belum tentu dapat..."Nampaknya, hujung minggu kami sudah tidak boleh hendak kemana-mana lagi kerana terpaksa mengisahkan hal anak-anak mengambil dan menghantar mereka ke asrama ini" katanya lagi.
Dia menerangkan lagi masalah yang perlu dihadapi dengan kepulangan anak-anak di setiap hujung minggu dengan katanya, "Anak-anak yang balik tentunya bawa bersama pakaian mereka yang perlu dibasuh ...bawa buku untuk ulangkaji dan buat homework...bukankah ini semua menyusahkan mereka yang sepatutnya tidak perlu mengangkut kesana kemari benda-benda tersebut?"
"Kalau budak-budak ini tidak balik ke rumah , makan minum mereka kenalah bayar sendiri dengan membeli dikantin sekolah; bukannya murah, mahu guna RM20/ untuk dua hari itu.Kalau dah lapan hari...." Dia merenung kelangit mencongak angka untuk dibandingkan dengan jumlah pendapatan keluarganya yang dalam lingkungan RM3 ribu.Tolak duit rumah, duit kereta ....Terkebil-kebil matanya, terlopong mulutnya.Begitulah rungutan ibubapa apabila peruntukan Bantuan Makanan Asrama telah dikurangkan. Dilaporkan, ibu bapa yang berpendapatan melebihi RM5,000 sebulan akan dikenakan bayaran RM3.00 sehari berbanding hanya RM1.00 sebelumnya. / end

1 ulasan:

 1. Salam tuan rumah...
  Gua rase lu wat lawok ler bro..
  Pendapatan RM5k, anok due org dok asrama tak cukup.. mengeluh.. Agak2 ler. Bapak gua noreh getah jer (10thn dulu) antor 2 sekali adik gua pegi U. Gua rase mmg patut kerajaan cut pon bagi yg brpndptan RM5k. Baru adil. Ni tidak, terpksa bagi subsidi kat org yg mampu. Sbb bgi gua subsidi ni mcm zakat juga. Patut diberikan untuk org yg layak saje.....
  Mcm subsidi minyak, gua mmg setuju diasingkan mengiikut pendapatan. Sebab tauke2 yang pendapatan sampai RM10k sebulan pon gune minyak subsidi..
  Cube gune akal tu mengikut rasional. Bukan berdasarkan kepartian...
  Jom join PAS REFORM.....

  BalasPadam

cari jam NEGARA anda!

wassalamun...

nalanniqa'

tamat

tamat