
Assalamualaikum,,,sesuai dengan ketibaan hari raya haji pada tahun ni, saya ada la ubah suai resepi yg ada( orang perak cakap bega-begakan resepi tu). ini hanyalah idea saya, puan-puan boleh la tambah apa yang sesuai untuk menyedapkan lagi kek raya tahun ni.
Resepi Terbaru Chocolate Moist Cake Cheffarid.
A. Kuning Telor 5 biji (Tips:simpan telor semalaman dalam peti sejuk, senang nak asingkan kuning dan putih telor)
Gula Halus 110 gram
Susu UHT 125 ml
B. Butter/Margerin 180 gram
C. Putih Telor 5 biji
Gula Halus 110 gram
D. Tepong Gandum 150 gram
Coco Powder 35 gram
Baking Powder 5 gram
E. Susu Pekat Manis Secukup Rasa
Proses Kerja:
* Putar C hingga kembang - high speed
* Putar B hingga jadi putih - medium speed
* Masukkan A kedalam B, diikuti D - low speed
* Kemudian C digaulkan dengan A,B & D menggunakan senduk
* Akhir sekali masukkan E, sehingga puan-puan pasti sedap.
* Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit pertama
Sekian,,,cubalah ye, tak faham boleh tanya cheffarid.blogspot.com*
jgn tnye saye lak, hehe saye xtau.. mak sye bru nk try......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan